top of page

Eğitim Yatırımları Teknoloji ile Daha Verimli Kılınabilir!

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2023


Haber: İşte Teknoloji Dergisi


Türkiye'de, katma değer yaratan bir ekonomi ve istihdam için eğitimin daha fazla gerektiğini söyleyen Enocta CEO'su ve Advancity Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Hançer, "Kurumların, geleceğe bugünden hazırlanmaları ve çalışanların becerilerinin gelişimi için eğitim yatırımlarının artması şart. Eğitim yatırımları teknoloji ile çok daha etkin ve verimli kılınabilir." diyor.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 1994 yılında mezun olan Ahmet Hançer, profesyonel hayatına bankacı olarak başlıyor. O dönemde girişimcilik hayali olan Hançer, 1999 yılına geldiğinde hayallerini gerçekleştiriyor ve Türkiye'nin ilk uzaktan eğitim şirketi olan 'AB e-Learning'i kuruyor. Bir süre sonra yoluna Enocta olarak devam eden şirket, 1998-2013 yılları arasında Turkcell Akademi ile de eğitim alanında çalışma fırsatı da buluyor. Enocta CEO'su ve Advancity Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Hançer ile Enocta'yı, yatırım planlarını ve yeni normalde uzaktan eğitim sürecini konuştuk...


CTA fikri nasıl taya çıktı?

1999 yılında, henüz Türkiye'de geliştirilmiş bir uzaktan eğitim yazılımı ve Türkçe uzaktan eğitim içerikleri yokken, bilgiye herkesin erişebileceği, öğrenmenin günlük hayatın parçası olacağı bir dünya için yola çıktık. “Bilgiyi ve eğitimi gelişen internet teknolojisiyle, iş dünyasının ve bireylerin istediği hızda insanların hizmetine sunmak mümkün mü?” sorusuna yanıt aramaya başladığımızda, hikâyemiz de başladı. Kuruluşumuzdan bu yana kurumların eğitim ve gelişim için ihtiyaç duydukları teknolojiyi, e-eğitimi ve hizmeti, tek çatı altında toplayarak sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz. Enocta'nın iki kardeş şirketinden de bu fırsatı kullanarak bahsetmek isterim. İlki Advancity. Üniversitelere ve okullara uzaktan eğitim altyapıları ve sanal sınıf sağlayan Advancity, sadece son 4 ayda, yerli uzaktan eğitim ve sanal sınıf teknolojilerini kullanarak 2 milyondan fazla öğrencinin kesintisiz eğitime devam etmesini sağladı. Diğer kardeş şirketimiz Rootie ise, öğrenmenin pekiştirilmesi ve öğrenilenin analiz edilmesi için geliştirilen bir mobil uygulama ile müşterilerine hizmet sunuyor.


Kuruluşumuzdan bu yana kurumların eğitim ve gelişim için ihtiyaç duydukları teknolojiyi, e-eğitimi ve hizmeti tek çatı altında toplayarak sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz.


Daha çok hangi sektörlere ya da hangi sektörlerden kişilere hizmet veriyorsunuz?

Enocta olarak 10'dan fazla ülkede 25'ten fazla sektöre hizmet veriyoruz. Bankacılık ve Sigorta sektöründe şube, genel müdürlük ve acenteler en yoğun kullanıcılarımızdan. Perakende ve ilaç sektörü de pandeminin her iki sektördeki farklı etkilerine rağmen hizmetlerimizi yoğun kullanan sektörler arasında geliyor. Ofis çalışanlarından saha çalışanlarına kadar her unvan ve görevde insanların uzaktan eğitimden yararlandığını söyleyebilirim. Özellikle son dönemde mobil öğrenmeye artan ilgi ve talep, saha çalışanlarının içerik ve uygulamalarımızdan daha çok faydalanmasını sağlıyor.


Uzaktan eğitim alanında telekomünikasyon şirketlerinin de birtakım hizmetleri olduğunu biliyoruz. Bu noktada ortak bir çalışmanız/iş birliğiniz var mı ya da olur mu?

Telekomünikasyon şirketlerinin katma değerli hizmet olarak uzaktan eğitimi, özellikle bu dönem sunabileceklerini düşünüyorum. Bu konuda geçmişte farklı projelerimiz oldu. Uzaktan eğitim alanında iş birliklerine her zaman açığız.


Uzaktan eğitim alanında Türkiye pazarını nasıl buluyorsunuz? Yerli bir şirket olarak gerekli kaynaklara ulaşmada zorluklar yaşadınız mı?

Türkiye'de, üniversite ve okullarda uzaktan eğitim pazarı oldukça büyük ve bu sektörlerde kullanım gerçekten dünya ortalamalarının üzerinde. Özel sektör ve kamu kurumlarında ise pazar hala küçük. Aslında uzaktan veya yakından olan tüm eğitimler için pazar küçük. Oysa özellikle Türkiye'de, katma değer yaratan bir ekonomi ve istihdam için daha çok eğitim şart. Aynı zamanda kurumların, geleceğe bugünden hazırlanmaları ve çalışanlarının becerilerinin gelişimi için de eğitim yatırımlarının artması şart. Dünyadaki ortalamalarda kurumlar çalışanlarına yıllık 800-900 dolar eğitim yatırımı yaparken, bu tutar Türkiye'nin en önde gelen kurumlarında dahi yıllık 500 TL civarında. Bir anda eğitim yatırımları artamaz elbette. Ama eğitim yatırımları teknoloji ile çok daha etkin ve verimli kılınabilir. Bu konuda kamu ve özel sektöre önemli görevler düşünüyor.


Uzaktan eğitim modelinde yeni nesil teknolojileri nasıl kullanıyorsunuz, anlatır mısınız?

Eğitim yönetim sistemimiz yani uzaktan eğitim yazılımımızı, yeni nesil ara yüz ve kullanıcı deneyimi teknolojileri ile yeniliyoruz. Türkiye'nin ilk öğrenme deneyimi platformu (Learning experience platform) yakında müşterilerimizin kullanımında olacak. İşin akışında öğrenmek, insanlar neredeyse orada öğrenmeyi mümkün kılmak demek. Mobil uygulamamızla bu alanda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yapay zekanın öğrenmede kritik bir rolü var ve daha da olacak. Veriyi kullanarak öğrenmeyi analiz ediyor, kişiselleştiriyor ve en etkin öğrenmeyi bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda yeni nesil teknolojilere yatırımımız devam ediyor. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik konusunda bir dizi pilot çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Özellikle sanal gerçeklik konusunda biraz daha zamana ihtiyaç var. Aslında başlı başına 'yıkıcı', öğrenmeyle ilgili kuralları değiştiren bir teknoloji. Öğrenmenin önemli bir gerekliliği de pekiştirmek. Kişiye özel pekiştirme aktiviteleri için mobil uygulama ve teknoloji geliştirmeye devam ediyoruz.


  • www.turk-internet.com - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den Yeni Takım Arkadaşları Çıkartacak

  • www.mynet.com - BASIN BÜLTENİ-Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.epnext.com - Enocta ve Advancity, Educathon'20 ile Yeni Takım Arkadaşları Çıkartacak

  • www.turk-internet.com - Korona Günlerinde Teknoloji Eğitime Hayat Veriyor.

  • http://tr.investing.com - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.borsatek.com - Enocta ve Advancity'den Educathon'20'ye önemli destek

  • www.kobipostasi.net - ENOCTA VE ADVANCITY EDUCATHON'20'DEN YENİ TAKIM ARKADAŞLARI ÇIKARTACAK

  • www.oyakyatirim.com.tr - BASIN BÜLTENİ - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.siberbulucu.com - ENOCTA VE ADVANCITY EDUCATHON'20'DEN YENİ TAKIM ARKADAŞLARI ÇIKARTACAK

  • www.reelpiyasalar.com - Uzaktan eğitim teknolojileri GESS Türkiye'de sergilenecek

  • www.paragaranti.com - BASIN BÜLTENİ - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.yapikredi.com.tr - BASIN BÜLTENİ - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.uzmanpara.milliyet.com.tr - BASIN BÜLTENİ - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.borsagundem.com - BASIN BÜLTENİ - Enocta ve Advancity, Educathon'20'den yeni takım arkadaşları çıkartacak

  • www.kobipostasi.net - ENOCTA VE ADVANCITY EDUCATHON'20'DEN YENİ TAKIM ARKADAŞLARI ÇIKARTACAK

  • www.aksam.com.tr - Kampüs sanal eğitim gerçek


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page